Heb je een lange autorit in het vooruitzicht? Dan is het belangrijk dat je goed voorbereid de weg op gaat. Met deze vijf tips voorkom je vermoeidheid en verveling onderweg.

Goed vervoersmiddel

 

Een lange afstand rijd je het liefst zo comfortabel mogelijk. Rijd daarom in een auto die prettig rijdt en die je goed kent. Een comfortabele auto is erg belangrijk om geconcentreerd en gefocust te kunnen rijden. Stel de autostoel en hoofdsteun op ergonomische hoogte in om rug- en nekklachten te voorkomen. Het is tevens belangrijk dat er genoeg ruimte is voor eventuele bagage. Houdt hier rekening mee bij de keuze van de auto.

 

Naast dat het vervoermiddel comfortabel dient te zijn, helpt het ook als deze georganiseerd en netjes is. Dit brengt rust en overzicht tijdens het autorijden. Breng de auto vooraf naar de wasstraat, haal rommel uit de auto en ga aan de slag met de stofzuiger. Een wasbare automat van Just Carpets voorkomt dat vuil en vocht in de bekleding van de auto trekt en houdt je auto mooi schoon.

 

Kies het juiste tijdstip

 

Voorkom file, wegwerkzaamheden en zomers hitte door ‘s nachts te rijden. Vooral als je kinderen hebt, is dit een goede tijdstip om te rijden. Als je geluk hebt, slapen zij de hele nacht door. Vertrek bijvoorbeeld om twee of drie uur ‘s nachts en voorzie de kinderen van genoeg kussens en dekens. Zo heb je overdag ook voldoende vrije tijd om te lunchen, bij het hotel in te checken of om de omgeving te bekijken.

 

Voldoende vermaak

 

Ben je alleen onderweg? Overweeg om iemand mee te nemen tijdens je lange autorit. Dit zorgt voor afleiding, is wel zo gezellig en kan de vriendschap versterken. Is dit niet mogelijk? Maak dan een fijne Spotify lijst en neem eventueel de toeristische route die weliswaar wat langer duurt, maar de route een stuk leuker maakt.

 

Ga je met je gezin op vakantie? Zorg dan voor voldoende vermaak voor de kinderen. Download vooraf films via Netflix en neem een iPad of Nintendo DS mee. Wil je de schermtijd liever wat beperken? Neem dan leuke muziek mee en zoek vooraf wat autospelletjes op die je met het gehele gezin kan doen. Zoals Wie (of wat) ben ik? of het Woordslang spel. Hierbij noemt de eerste speler een dier en de volgende moet dan een dier noemen dat begint met de laatste letter. Wie geen dier meer weet te noemen is af.

 

Neem regelmatig pauze

 

Het is verleidelijk om een paar uur achter elkaar door te rijden zodat je sneller op plek van bestemming bent. Dit is echter niet aan te raden. Het verslechterd je rijvaardigheid waardoor de kans op een ongeluk groter is. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je op plek van bestemming uitgeput bent, waardoor je weinig energie hebt om wat te ondernemen.

 

Herken daarom vroegtijdig de signalen van vermoeidheid: in je gezicht wrijven, aan je haar frunniken, aan je neus krabben en zwaarder wordende oogleden. Stop direct als je dit merkt.

Het is nog beter om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg dat je na twee uur minimaal een kwartier pauze neemt. Strek je benen, haal een frisse neus of neem wat te drinken.