Tuning

Licht gewicht tunen voor betere prestaties 

De prestatiewinst vergroten van een personenauto door strikte gewichtsreductie is iets wat nog heel wat voeten in de aarde heeft. Het verwijderen van stoelen, interieur bekleding, radio, gordels enz. is daarbij zeker geen oplossing. Veel auto’s worden al geleverd zonder reservewiel om gewicht te besparen, daarvoor in de plaats zit er spuitkit bij, om je band op te pompen en het lek te dichten. Het resultaat is dan wel dat meestal de velg onbruikbaar is geworden door de hardnekkige lijmresten.

Ben je fanatieke liefhebber en wil je je auto volledig lichtgewicht tunen om het uiterste eruit te kunnen halen, dan is het vervangen van de autostoelen door lichtgewicht racestoelen een optie om het gewicht te verminderen. Voor een degelijke gewichtsreductie zal het vervangen van de glazen ramen door bijvoorbeeld plexiglas een behoorlijke hoeveelheid gewicht besparen. Maar de voorruit moet intact blijven met als overtuigende reden de veiligheid.

Een lichtere auto zorgt voor een betere prestatie en wegligging

De snelheid die men op een circuit uit een auto weet te persen, komt niet door dat ze zich alleen maar focussen op de kracht van de auto. Zoals ze in het Engels mooi te weten verwoorden “less is more”(met minder bereik je meer) is een voortreffelijke benadering om het gewicht van je auto te verminderen. Het tunen gaat over de juiste balans creëren, niet alleen over het vermogen ‒ en gewichtsvermindering helpt daar flink bij. Het reduceren van gewicht ‒ of het strippen ‒ kan op verschillende manieren gedaan worden, deels afhankelijk hoe serieus je het wilt aanpakken is praktisch alles te realiseren. Dit kan zijn van alleen de binnenkant strippen tot het verwisselen van carrosseriepanelen en componenten. Wil je de auto ook dagelijks kunnen gebruiken om gewoon mee op pad te gaan, maar de beschikbare ruimte binnen intact te houden om passagiers mee te kunnen nemen? Dan zijn er vele opties om te overwegen om het gewicht te verminderen, terwijl je toch de auto comfortabel houdt. Zul je de auto compleet willen strippen, moet je er wel rekening mee houden dat het vervangen moet worden door items die de auto nog steeds legaal houdt om mee over straat te rijden. Volledig getunede auto’s voor het circuit zonder ruitenwissermotor, airbags enz., zullen op straat als een illegaal voertuig worden beschouwd en zijn een risico voor de veiligheid.

Nullam scelerisque arcu lacus, at porttitor ex vestibulum semper. Phasellus luctus luctus facilisis. Vestibulum auctor ante velit, at sollicitudin tellus placerat qui.

Pak het tunen rigoureus aan

Wil je serieus zoveel mogelijk gewicht verminderen aan je auto? Overweeg dan carbon onderdelen als vervangers voor de stalen of aluminium- deurpanelen, kofferdeksels, spiegelkappen en spatborden. Carbon is een sterk en licht alternatief dat niet goedkoop is. Toch is het een aantrekkelijke investering vanwege de duurzaamheid en de goede restwaarde, mocht dat van toepassing zijn.