Als je een elektrische auto wilt gaan rijden heb je ondanks de exceptionele groei die er momenteel plaats vindt nog maar een vrij beperkt aanbod. Met een weekendje het internet afstruinen heb je eigenlijk de meeste opties al wel gezien. Maar wat zijn nou de beste opties? Een elektrische auto is misschien wel goedkoop om te rijden, maar de aanschaf kan best aardig oplopen in de portemonnee. En is een auto van die een ton kost ook daadwerkelijk veel beter dan een auto die je voor misschien de helft van die prijs aanschaft? Wij zochten het voor je uit en hebben hier een selectie van gemaakt.

Iedereen heeft natuurlijk een andere insteek bij het aanschaffen van een elektrische auto. Voor de ene is de prijs het belangrijkste, voor een ander weer de afstand die je kan afleggen. Daarom hebben wij verschillende lijstjes gemaakt met daarin voor iedereen de geschikte aanbevelingen. Let op: er zijn alleen modellen meegenomen die momenteel al in productie zijn en een minimale range hebben van 200 km.

De grootste accuradius

Als je veel of vooral lang onderweg bent of gewoonweg zo min mogelijk aan de laadpaal wilt staan dan zijn deze drie auto’s het meest geschikt voor je. De top drie bestaat niet geheel verrassend volledig uit Tesla’s, dit komt door de grote accu’s en het gestroomlijnd design. Om toch nog een beetje variatie aan het aanbod toe te voegen hebben wij ook nog de runner-ups toegevoegd. 

Tesla Model S Long Range  525km
Tesla Model X Long Range 460km
Tesla Model 3 Long Range Performance  460km
Porsche Taycan 4S Plus 430km
Hyundai Kona Electric 64 kWh 405km

 

Meeste accuradius voor je geld

De auto’s met de grootste accuradius zijn best wel prijzig. Niet wil dit bedrag in een keer ophoesten en voornamelijk zo goedkoop mogelijk rijden. Daarom hebben we ook gekeken naar de prijs per gereden kilometer. Hier zijn enkele erg interessante opties uit voortgekomen met de Opel Ampera-e als ultieme winnaar, deze Opel komt als enige onder de €100 per gereden kilometer. 

Opel Ampera-e €34.149/345km = €99 per/km
Hyundai Kona Electric 64 kWh €41.595/405km = €103 per/km
Renault Zoe ZE50 R110 104 €33.590/320km = €105 per/km

De goedkoopste

Niet iedereen heeft een auto nodig om het halve land te doorkruisen, maar hebben alleen een auto nodig voor de kleine boodschap of in het geval van een uitzondering. Daarbij kunnen wij ons inbeelden dat het je niet teveel wilt betalen voor een auto die je maar af en toe gebruikt. Om die reden hebben wij de drie meest goedkope auto’s op een rijtje gezet.

Skoda Citigo-e iV €23.290
Seat Mii Electric €23.400
Volkswagen e-Up €23.475

De snelste laders

Ben je veel onderweg en is het belangrijk dat je weer snel op de weg zit? In dat geval is het wellicht slim om te kiezen voor een auto die naast een grote accuradius heeft ook in een rap tempo op laad. Met de kleinere auto’s in de lijst kan het soms uren duren voordat je weer verder kan rijden. Deze top drie is allemaal voorzien van snelladen en helpt je zo weer de weg op. 

Tesla Model 3 Long Range Dual Motor 870km/u
Porsche Taycan 4S Plus  860km/u
Audi e-tron Sportback 55 quattro 620km/u