Het private leasen van auto’s is steeds populairder geworden de laatste jaren. Voor veel mensen is private lease een uitkomst bij het aanschaffen van een nieuwe auto. In dit artikel worden de voor-en nadelen van private lease besproken. Verder wordt de subsidie die je krijgt bij het private leasen toegelicht.

Voor-en nadelen private lease

Het aanschaffen van een nieuwe auto kost veel geld. De meeste mensen moeten dit geld sparen en dat kost tijd. Maar je kunt ook een auto kopen zonder dat je spaart. Met private lease lease je een auto voor een vast bedrag per maand. Bij private lease zijn alle kosten, behalve de brandstof, inbegrepen. Het private leasen van een auto heeft een aantal voordelen:

  • Geen spaargeld nodig
  • Geen onverwachte kosten
  • Je rijdt een nieuwe auto
  • Alle kosten behalve de brandstof zijn inbegrepen

Echter zitten er ook nadelen aan private lease. Je gaat een financiële verplichting aan voor een langere tijd. Wanneer je financiële situatie veranderd is het moeilijk om onder de financiële verplichting uit te komen. Verder stellen leasemaatschappijen vaak een kilometerlimiet per jaar. Wanneer je meer kilometers rijdt dan de limiet, moet je geld bijbetalen. Ook moet je na afloop van de leasetermijn de auto weer inleveren, waardoor de restwaarde niet voor jou is.

Subsidie voor het rijden van een elektrische auto

Het elektrisch rijden is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. De actieradius van de elektrische auto’s zijn toegenomen en er komen steeds meer oplaadpunten. Maar er is nog steeds een groot obstakel om elektrisch te gaan rijden. Elektrisch rijden is duurder dan rijden op brandstof. De overheid wil het elektrisch rijden stimuleren. Sinds 4 juni 2020 geeft de overheid subsidie aan mensen die een elektrische auto rijden. Deze subsidie geldt niet alleen voor de aanschaf van een nieuwe auto, maar ook voor private lease. Wanneer je een elektrische auto private leaset krijg je in totaal €4000,- subsidie van de overheid. Deze subsidie krijg je alleen als je leasetermijn vier jaar of langer is. De €4000,- wordt over de eerste vier jaar van je leasetermijn uitgesmeerd. Je krijgt de subsidie in delen. Verder zijn er nog twee voorwaarden aan deze subsidie. De cataloguswaarde van de auto moet tussen de €12000,- en €45000,- liggen. Verder kun je de subsidie maar één keer per persoon aanvragen.