Wanneer je de eigenaar van een auto bent, is het belangrijk dat je de auto op de juiste manier onderhoud, zodat je er lang van kunt genieten. Europa heeft een Algemene Periodieke Keuring (APK) in het leven geroepen. Dit is een wettelijk verplichte keuring en zorgt ervoor dat je auto wordt getest om verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK is een momentopname, maar wel erg belangrijk om op tijd in te plannen.  In deze blog lees je wat een APK precies inhoudt en wat de beste momenten zijn om een nieuwe APK in te plannen.

Wat houdt een APK precies in?

APK betekent Algemene Periodieke Keuring en is een Europese wettelijk verplichte keuring voor alle auto’s die de weg op gaan. Een APK zorgt ervoor dat de auto wordt gecheckt op een aantal belangrijke punten. Als eerste de verkeersveiligheid, zodat je zowel voor jezelf als voor de andere weggebruikers geen gevaar op de weg vormt. Hierbij gaat het erom of alle onderdelen van de auto naar behoren werken, lijkt iets niet langer in orde? Dan dien je die problemen eerst te laten repareren, voor je weer de weg op mag. Wat het milieu betreft, is het belangrijk dat alles wat de auto uitstoot, niet belastend is voor het milieu. Soms kunnen de wat oudere auto’s opeens schadelijke stoffen gaan uitstoten. Verhelp dit, voordat je weer de weg op gaat.

Daarnaast wordt de registratie van de auto onder de loep genomen. Ben je de rechtmatige eigenaar, heb je een geldig kentekenbewijs en hoe is het met de kilometerstand gesteld? Wanneer je auto door de APK komt, kun je weer een hele tijd vooruit. Zo niet, dan dien je de auto te laten repareren of naar een sloperij te brengen als de problemen niet meer te verhelpen zijn.

De beste momenten om een APK in te plannen

Wanneer APK? Als je een gloednieuwe benzine of elektrische auto koopt, hoef je pas na 4 jaar een APK in te plannen. Na die eerste vier jaar verplaatst het aantal jaar waarin je een APK nodig hebt naar om 2 keer om het jaar. Is je auto 8 jaar of ouder? Dan dien je jaarlijks een APK te laten doen. Heb je de voorkeur voor een dieselauto? Dan dien je de eerste APK na 3 jaar te doen, waarna de APK een jaarlijks fenomeen voor je wordt. Het is belangrijk dat je de APK op tijd laat uitvoeren, anders kun je een hoge boete krijgen.