Het is altijd een spannend proces; het kopen van een auto. Of het nou een nieuwe of een gebruikte auto is, de eerste keer dat je wegrijdt in jouw zojuist gekochte auto is toch een heel bijzonder moment. Maar hoe kom je tot dit moment? Welke stappen loop je door, voordat je de sleutels voor het eerst als eigenaar in het contact steekt?

Eerste stap: oriëntatie
Voordat je ook maar een afspraak maakt met een autobedrijf, ga je je eerst oriënteren op de automarkt. Wat heb je precies nodig? Zoek je naar een kleine auto, of heb je meer ruimte nodig? En ga je veel kilometers maken, of blijf je redelijk dicht bij huis? En hoeveel waarde hecht je aan de veiligheid van de auto? En natuurlijk ook heel belangrijk: wat mag de auto kosten? Iedereen kan een auto kopen in Emmen, maar voordat je dat doet, is het wel goed om te bepalen wat je budget is. Op die manier voorkom je dat je helemaal verliefd wordt op een auto, om er vervolgens achter te komen dat hij veel te duur is. Stel je vantevoren die grenzen op, dan voorkom je teleurstellingen en blijft je zoektocht goed gefocust op wat je kan betalen en wat je ook echt nodig hebt.

Tweede stap: kennismaking met de auto
De kennismaking met de mogelijke nieuwe auto is een belangrijk moment. Hier vallen auto’s af, of worden ze juist bevestigd in je goede voorgevoel. Zo’n kennismaking gaat vaak gepaard met een proefrit. Hier ga je een stukje rijden in de auto, om te kijken of hij goed bevalt en of je gekke dingen ziet of hoort. Zo’n kennismaking is dermate belangrijk, dat het goed is om een expert mee te nemen, als je zelf niet zoveel verstand hebt van auto’s. Mensen met de nodige ervaring op dit gebied, zullen sneller gebreken zien en weten ook waar ze moeten kijken onder de motorkap. Dat zal je zeker helpen.

Derde stap: het kopen van de auto
De derde stap is eveneens een hele belangrijke: als je een auto hebt gevonden die helemaal bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt, ga je onderhandelen met de verkoper. Heb je een auto aan te bieden ter inruil? Wil je nog wat van de prijs af? Dit zijn factoren die meespelen bij het sluiten van de verkoop. Ook kan je vragen of de auto nog een grote beurt kan krijgen voordat je hem meeneemt. En vergeet de garantie niet; mocht je toch nog tegen iets aanlopen na de aanschaf, dan kan een goede garantieregeling veel tranen besparen.

Vierde stap: het papierwerk
Als alles beklonken is en de auto is van jou, volgt de laatste stap: je moet de auto verzekeren. Dit gebeurt eigenlijk altijd door middel van een telefoontje naar de verzekeringsmaatschappij en is vrij eenvoudig te regelen. Let wel: zo’n verzekering is verplicht. Je mag de weg niet op voordat dit is geregeld. En bepaal ook hoe je de auto wilt laten verzekeren. Moet dit alleen een WA-verzekering zijn, of wil je aanvullende punten opnemen in het verzekeringscontract? Deze punten zijn belangrijk om vooraf op te stellen, zodat je na de koop zo snel mogelijk in kan stappen en kan gaan genieten van je nieuwe auto.