Parkeerterreinen zijn saai. Toch? Fout. Als je een bedrijf wilt dat uitnodigend is, veilig aanvoelt en er goed uitziet, zijn goed verlichte parkeerterreinen van cruciaal belang. Dat betekent dat je de verlichting van het parkeerterrein goed in de gaten moet houden. Nieuwe autodealers lopen vaak voorop als het gaat om het verlichten van hun parkeerterrein. Hun investering in verlichting betekent dat potentiële klanten veilig in hun inventaris kunnen snuffelen als het donker is, en dat hun auto’s en vrachtwagens beter beschermd zijn tegen criminele activiteiten.

Maar een ladder pakken, naar boven klimmen en oude lampen vervangen is niet echt ieders specialiteit. Dat zou het ook niet moeten zijn.

Waarom upgraden naar LED parkeerplaatsverlichting?

Veel eigenaars en beheerders hebben al besloten om hun buitenverlichting te upgraden en daar hebben ze goede redenen voor.
1. Veiligheid en beveiliging zijn in dit opzicht de belangrijkste reden. Deze zijn noodzakelijk voor alle activiteiten. Een goed verlicht parkeerterrein is een veiligere en meer betrouwbare omgeving voor werknemers en klanten.

  1. De tweede reden is energiebesparing. Dit is een drijvende factor bij de beslissingen over verlichtingsreparaties en -upgrades die we vandaag nemen. De technologische vooruitgang gaat door en heeft grotere mogelijkheden gecreëerd voor verbeterde ROI-scenario’s die resulteren in lagere bedrijfskosten.
  2. Ten slotte worden besparingen op onderhoud vaak over het hoofd gezien. Bedrijven kunnen al dan niet budgetteren voor jaarlijkse reparaties van parkeerterreinen. Hierdoor is het concept van het niet langer maken van deze kosten moeilijker te realiseren en te kwantificeren. De waarheid is dat het kiezen van de juiste partner om het juiste product voor de toepassing te specificeren, zal resulteren in een langere levensduur van het product en algehele klanttevredenheid.

Veiligheid

Veiligheid is slechts één van de vele redenen om de verlichting op parkeerterreinen te verbeteren. Maar de veiligheid van werknemers en klanten is genoeg. Goede buitenverlichting vermindert nu eenmaal de criminaliteit. Veel gewelddadige eigendomsdelicten vinden plaats in parkeergarages of -terreinen.

Ontwerpen

Ontwerpen voor de verlichting van een parkeerterrein? Absoluut! In dit geval betekent het ontwerp niet alleen welke kleur de verlichting moet hebben, of waar je de armaturen wilt plaatsen. Hier betekent ontwerp alles, van planning en voorbereiding, tot geavanceerde maatregelen om geld te besparen. Allereerst moet je een plan hebben. Begin met het maken van een volledige inventaris van het perceel en de aangrenzende gebieden. Het aantal lampen, type(n) lampen, en de hoogte van de armaturen is alles wat je moet weten. Wanneer je de verlichting telt, let er dan goed op welke soorten lampen op verschillende plaatsen worden gebruikt. Lampen bij ingangen en deuren van percelen kunnen anders zijn dan die verder op het perceel zelf zijn gemonteerd.

Houd vervolgens bij het inventariseren van de parkeerplaats in gedachten wat voor soort faciliteit of bedrijf de parkeerplaats gebruikt. Vergeet niet dat meer verlichting niet altijd beter is. Teveel licht of slecht verdeelde verlichting kan leiden tot lichtvervuiling of problemen met verblinding.

Weet hoeveel vierkante meter je parkeerterrein ongeveer beslaat en hoeveel lumen elke armatuur produceert. Er zijn meestal normen voor de totale hoeveelheid lumen, afhankelijk van de locatie van je bedrijf. Lumen, niet wattage, zijn een indicator voor de helderheid van de verlichting.

Ten slotte is de ontwerpfase het beste moment om geavanceerde verlichtingsregelingen te overwegen. De meeste parkeerterreinen zijn ongeveer 12 uur of langer verlicht. Bedieningssystemen schakelen de verlichting automatisch aan en uit volgens een schema, zodat je de timers kunt instellen en weg kunt lopen.

Je kunt ook regelaars gebruiken om bepaalde armaturen die het verst van de faciliteit zijn verwijderd, te reduceren. Gecontroleerde verlichting stelt bedrijfs- en vastgoedeigenaars in staat het energieverbruik te verminderen tijdens daglichturen wanneer verlichting niet nodig is.