Of je nu je eerste of je 30ste auto wilt modificeren, er zijn in het VK volop tuner auto’s te koop die je naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Maar een oude, versleten auto omtoveren tot een superkrachtige rijmachine is niet bepaald goedkoop – daarom hebben we deze lijst gemaakt van de beste auto’s om te modificeren onder de 5k.

Hoe meer je op de beginkosten van de auto kunt besparen, hoe meer je kunt besteden aan prestatie-aanpassingen en cosmetische verbeteringen – met andere woorden, je eindigt met een coolere, meer gepersonaliseerde auto.

Waarom Japanse auto’s modificeren?

Met voldoende kennis, geduld, en misschien wel het belangrijkste, geld, kun je elke auto modificeren. Waarom zijn Japanse auto’s dan zo’n populaire keuze in de modding gemeenschap?

Om te beginnen zijn ze betaalbaar. Maar tegelijk zijn ze niet goedkoop – Japanse autofabrikanten hebben de reputatie auto’s te maken die kwaliteit combineren met hoge waarde. Ze behoren ook tot de betrouwbaarste auto’s op de markt, wat betekent dat je onderweg minder geld hoeft te besteden aan reparaties.

Laten we dus beginnen aan onze lijst van de 6 beste auto’s om onder de 5k te modificeren van Japanse fabrikanten.

Tip: Remus uitlaat

  1. Mazda RX-8

Wil je iets dat strak is, goed is uitgerust, en gemakkelijk snel rijdt, kijk dan niet verder dan de Mazda RX-8. Een goedkoop juweeltje dat grotendeels onder de radar is verdwenen, de RX-8 biedt een werkelijk opwindende ervaring.

Als het om prestatie-aanpassingen gaat, is een upgrade van de startmotor een goede plaats om te beginnen. De originele RX-8 die in 2003 werd geïntroduceerd kwam met een miezerige 1.2kw startmotor. Als de vorige eigenaar hem niet al opgewaardeerd heeft, stap dan als eerste over op een 2kw – je voelt het verschil meteen!

  1. Honda Civic

Honda Civics worden algemeen bejubeld als een van de beste tuner auto’s voor beginners, en het is gemakkelijk te zien waarom.

Ten eerste kun je ze vinden voor prijzen vanaf 1,000. Als je nog nooit een auto getuned hebt, zul je je waarschijnlijk een stuk beter voelen over het knoeien aan iets waar je maar 1.000 aan uitgegeven hebt dan aan een auto waar je 10.000 in gestoken hebt. En omdat ze gemakkelijk te onderhouden en te bewerken zijn, kun je je concentreren op het leren van modificatietechnieken zonder je over veel anders zorgen te hoeven maken.

Praktische punten daargelaten, Civics zijn gewoon mooie auto’s – nou ja, de meeste zijn dat. De 7e generatie was een beetje een misstap, waarbij de slanke rondingen van de modellen uit de jaren ’90 werden ingeruild voor een soort saaie rondheid.

Maar welke stijl je ook verkiest, je kunt niet fout gaan met deze veelzijdige auto.

  1. Mitsubishi Lancer

De volgende op onze lijst van de beste auto’s om te modificeren onder 5k is de Mitsubishi Lancer. Net als voor de Honda Civic is er voor deze auto’s geen tekort aan middelen beschikbaar, waardoor ze een prima keuze zijn voor elke beginnende tuner.

Je zult iets meer dan 5k moeten betalen voor een high-performance Evo VII model zoals dat waarin wijlen Paul Walker reed in 2 Fast 2 Furious, maar er is nog steeds genoeg wat je met de meer betaalbare modellen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld de stuurrespons van je Lancer verbeteren door verlagingsveren te monteren, of je kunt hem een agressievere uitstraling geven door de koplampen een beetje te tinten.

  1. Nissan 300ZX

Met een naar de grond grijpende voorspoiler en dezelfde exacte koplampen die je op een Lamborghini Diablo vindt (de 300ZX deed het eerst!), is dit een populaire favoriet onder liefhebbers van klassieke sportwagens.

Je kunt absoluut een Nissan 300ZX krijgen voor minder dan 5K, maar hij zal waarschijnlijk wel een flinke opknapbeurt nodig hebben.

Het is misschien niet een van de beste tuner auto’s voor beginners die bij het begin beginnen, maar als je de uitdaging aandurft, kom je er uit met een auto die waanzinnig leuk is om te rijden.

Uitgelicht: Wagner Tuning

  1. Mazda 6 MPS

Met 4WD, uitstekende bediening, en een 2.3-liter turbomotor, is de Mazda 6 MPS een van de krachtigste Britse tuner auto’s te koop onder 5k. En het wordt nog beter – als je een behoefte aan snelheid hebt, kun je de pk’s van de Mazda met de juiste modificaties tot het maximum opdrijven.

Maar voor je iets anders doet, wil je de ECU opnieuw afstellen met een gespecialiseerd afstelapparaat. Hiermee kun je de prestaties van je auto in de gaten houden zonder dat je omvangrijke meters nodig hebt – alles wat je moet weten staat op een handig LCD scherm. Geloof ons, je zult later blij zijn dat je dit gedaan hebt.

  1. Subaru WRX

Een woord van advies? De beste auto’s om te modificeren zijn de auto’s waar je echt plezier in hebt. Dat klinkt als een open deur, maar als modden frustrerend wordt (en dat zal het), helpt het als je werkt aan iets dat zo plezierig is om te rijden als een Subaru WRX.

Ontworpen voor rally racen, merk je dat zeker als je achter het stuur kruipt. Meteen uit de doos geeft de 2.0-liter 4WD turbomotor je het gevoel een snelheidsduivel te zijn. Niet slecht voor een auto die meer dan 20 jaar oud is!

Kleine details zoals een nieuwe versnellingspookknop of een mooiere motorkapkap zijn een gemakkelijke manier om je nieuwe oude auto een persoonlijk tintje te geven. Maar als het je om prestaties te doen is, kun je door te investeren in een turbo hitteschild de temperaturen onder de motorkap verlagen en de turbo sneller laten opspoelen.

Versier je gemodificeerde motor

Nadat je klaar bent met het upgraden van de prestaties van je auto, is het tijd voor een belangrijke verschijningsupgrade.

Verspil je tijd en geld niet aan een dure verfbeurt – dek je pas gemodde motor af met een autowrap van hoge kwaliteit.