Een trotse motorrijder is vrijwel altijd vastberaden om ervoor te zorgen dat zijn of haar motor er altijd op zijn best uitziet en goed presteert. Eén van de meest belangrijke onderdelen van een motor zijn de velgen. Er zijn diverse soorten velgen, waaronder klassieke metalen velgen, maar je vindt tegenwoordig ook carbon velgen. Het schoonmaken van je motorvelgen is essentieel om de uitstraling van je motorfiets te behouden en om de levensduur van de velgen te verlengen. Lees de tekst hieronder door om te weten welke de stappen zijn voor het schoonmaken van je (carbon) motorvelgen.

Stap 1: De materialen verzamelen

Ga je zelf aan de slag met het schoonmaken van je motorvelgen, dan is het belangrijk om alle benodigde materialen bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je beschikt over een emmer met warm water, mild reinigingsmiddel of afwasmiddel, een zachte borstel of spons, microvezeldoeken, een hogedrukspuit of tuinslang en velgenwax of -sealant. Je kunt ook kiezen voor speciaal velgenreiniger als er sprake is van hardnekkig vuil. Draag overigens altijd beschermende handschoenen als je je velgen gaat schoonmaken en koop topkwaliteit tweedehands motoronderdelen. Probeer niet te bezuinigen op motoronderdelen. Je hebt kans dat je hierdoor meer schade veroorzaakt.

Stap 2: Verwijder vuil van de velgen

Verwijder al het grof vuil en modder van je motorvelgen door middel van een zachte borstel of spons. Je kunt losse deeltjes voorzichtig wegvegen om krassen tijdens het schoonmaken te voorkomen.

Stap 3: Reinigingsmiddel voorbereiden en gebruiken

Vul een emmer met warm water en voeg een mild reinigingsmiddel of afwasmiddel toe. Meng het geheel grondig totdat er schuim ontstaat. Je kunt vervolgens een zachte borstel of spons in het reinigingsmengsel plaatsen en voorzichtig de velgen schrobben door in kleine secties te werken. Als je carbon velgen hebt, gebruik dan een zachte borstel met haren om krassen tijdens het schoonmaken te voorkomen. Gebruik je velgenreiniger, spuit de reiniger dan op de problematische gebieden en laat het enkele minuten inwerken voordat je begint te schrobben.

Stap 4: De velgen afspoelen en drogen

Gebruik een hogedrukspuit of tuinslang om de velgen grondig af te spoelen. Zorg ervoor dat alle zeepresten en vuil volledig worden verwijderd van de velgen om vlekken te voorkomen. Gebruik daarna microvezeldoeken om de velgen goed droog te maken. Op deze manier voorkom je watervlekken op de motorvelgen en blijven je velgen glanzen.

Stap 5: Extra bescherming

Als je carbon motorvelgen hebt, dan is het slim om de velgen extra te beschermen. Je kunt een speciale velgenwax of -sealant voor carbonvelgen gebruiken om een beschermende laag aan te brengen. Speciale velgenwax of -sealant voor carbon velgen vind je bij Baboon.eu. Je velgen gaan hierdoor langer mee en ze blijven er schoner uitzien.