Kruiwagens en steekwagens maken het leven een stuk makkelijker, vooral als je zware dingen moet verplaatsen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe belangrijk de wielen zijn voor het gebruik van steek- en kruiwagens? Laten we eens duiken in de wereld van kruiwagen- en steekwagenwielen. 

Wat voor kruiwagenwielen zijn er?

Eerst even over de soorten wielen. Kruiwagenwielen kunnen er misschien simpel uitzien, maar er zit meer achter dan je denkt. Over het algemeen hebben we twee grote categorieën: luchtbanden en anti-lek banden.

Luchtbanden zijn de traditionele banden die je moet oppompen. Ze werken eigenlijk net zoals de banden van een fiets. Het voordeel van luchtbanden is dat ze een zachte rit bieden. Dit komt omdat de lucht in de band schokken van de grond absorbeert. Dus als je over een hobbelig pad rijdt, voel je de hobbels minder. Maar er is ook een nadeel: luchtbanden kunnen lek raken. Als je bijvoorbeeld over een scherp voorwerp rijdt, kan de band lek gaan en dan sta je daar met je zware lading.

Anti-lek banden aan de andere kant, zijn gemaakt van een stevig materiaal dat niet lek kan raken. Vaak zit er foam in deze banden. Deze banden hoef je dus niet op te pompen. Het grootste voordeel is duidelijk: geen zorgen meer over lekke banden! Maar dit komt wel met een prijs. Omdat anti-lek banden gemaakt zijn van een harder materiaal, voel je hobbels en schokken meer tijdens het rijden. Dat betekent dat als je veel over ruw terrein moet, een anti-lek band misschien niet de meest comfortabele keuze is.

Welke steekwagenwielen zijn er?

Net als bij kruiwagenwielen, zijn steekwagenwielen er ook vaak in twee soorten. Bij een steekwagen is het vaker fijn om anti-lek wielen te hebben, omdat je deze vaak op vlakke gronden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het verhuizen, daar rijd je vaak over een normale vloer. Echter kan je er ook voor kiezen om luchtbanden aan te schaffen. 

Waarom is het onderhoud van kruiwagenwielen belangrijk?

Nu vraag je je misschien af, waarom is het zo belangrijk om goede banden te hebben op je kruiwagen of steekwagen? Nou, dat zit zo. Ten eerste maakt het je werk een stuk makkelijker. Goede banden, of ze nu luchtbanden of anti-lek banden zijn, zorgen ervoor dat je de wagen makkelijker kunt duwen of trekken. Dit is vooral belangrijk als je zware dingen verplaatst. Je wilt immers niet dat de band plat gaat of dat je elke steen op je pad voelt.

Ten tweede is er de kwestie van veiligheid. Goede banden verminderen de kans dat de wagen plotseling stopt, omdat de band lek is of omdat hij niet goed over een obstakel kan. Dit kan vooral belangrijk zijn als je op een helling werkt of als je kwetsbare spullen vervoert. Je wilt ook niet jezelf blesseren als er wel wat met het kruiwagen- of steekwagenwieltje gebeurt! 

Uiteindelijk blijft het wel een persoonlijke voorkeur, er is niet een goed of slecht. Daarom kan je het beste misschien beide een keer getest hebben! Neem een kijkje bij de kruiwagenwielen van Aanhangwagendirect. Mocht je toch nog vragen hebben, kan je contact opnemen met de klantenservice van Aanhangwagendirect.nl!